Konuşmamız Gerek Yerel Menstrüel
Adalet Elçileri Programı 

Yerel Menstrüel Adalet Elçileri Programı nedir?
Yerel Menstrüel Adalet Elçileri kimler?

 

Konuşmamız Gerek Derneği olarak 2016 yılından beri Türkiye’de menstrüel adalet alanında sürdürdüğümüz çalışmaları yerelde geliştirmek ve bu alanda çalışmak isteyen genç insanlara alan açmak istiyoruz. Bu amaçla Türkiye'nin 7 bölgesinden, farklı kimlikler ve ilgi alanlarından, menstrüel adalet alanında çalışmak isteyen gençlerin bir araya geldiği, birbirinden öğrendiği, dayanıştığı bir topluluk kurmayı hayal ediyoruz. 28 Mayıs Dünya Menstrüel Hijyen Günü’nde başlayacak programa başvuranlar arasından ilk nesil yerel menstrüel adalet elçilerimizi seçeceğiz. Programın lansmanını İstanbul’da gerçekleştireceğimiz Dünya Menstrüel Hijyen Günü etkinliğimizde yapacağız ve yerel menstrüel adalet elçilerimizi bütün masraflarını karşılayarak İstanbul’daki bu ilk büyük ve renkli buluşmada bir araya getireceğiz.

Yerel Menstrüel Adalet Elçileri, bir yıl boyunca Konuşmamız Gerek Derneği’nin gençlik danışma kurulunda yer alacak, kendi bölge ve şehirlerinde menstrüel adalet konusunda gerçekleştirmek istedikleri araştırma, savunuculuk ve saha çalışmalarını düzenlemek, fikirlerini hayata geçirmek için 1 yıl boyunca Konuşmamız Gerek Derneği’nin bu alandaki eğitim, sosyal ağ oluşturma ve mentörlük desteklerinden yararlanacaklar. Bu çalışmaların tasarımı ve liderliği tamamen genç elçilerimiz, belirledikleri yerel ihtiyaçlara göre yürütüyor olacak. Yerel Menstrüel Adalet Elçileri, Türkiye’nin 7 bölgesinin her birinde seçtiğimiz 3’er genç olmak üzere toplam 21 gençten oluşan, her yıl yeni nesil elçilerin katıldığı, gençlerin menstrüel adalet alanında anlamlı katılımını ve yereldeki etkilerini geliştirmeyi amaçlayan bir dayanışma ve savunuculuk ağının, ve aynı zaman Konuşmamız Gerek Derneği’nin bir yıl süreli Gençlik Danışma Kurulunun üyeleri olan genç savunuculardır.

Kimler, nasıl başvurabilir?
Başvurularda seçim kriterleri nelerdir? 


18-30 yaş arasında olup Türkiye’de yaşayan herkes başvurabilir. Programa başvurmak için linkte bulunan başvuru formunu doldurup göndermen yeterlidir. Seçilmen halinde, yerel menstrüel adalet elçiliği programının ilerleyen adımları ve İstanbul’da 28 Mayıs Dünya Menstrüel Hijyen Günü’nde gerçekleştireceğimiz ilk büyük buluşmada ağırlanman için gerekli detaylar hakkında Konuşmamız Gerek ekibi seninle iletişime geçecek. 

Yerel Menstrüel Adalet Elçilerinin seçimi için kriterler şu şekilde sıralanabilir:

  • 18-30 yaş arasında olmak;

  • Türkiye’de ikamet etmek;

  • Regl yoksulluğu ve tabusu ve menstrüel adalet alanlarına ilgi duymak;

  • Menstrüel adalet konusunda yaşadığı şehirde veya bölgede savunuculuk ve değişim yaratma konusunda yüksek motivasyona ve uygulanabilir, yaratıcı fikirlere sahip olmak. 

Coğrafi temsiliyeti gözetmek amacıyla Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinin her birinden 3’er genç olmak üzere toplam 21 genç ilk yerel menstrüel adalet elçileri arasına seçilecektir. Başvuranların eğitim düzeyi veya çalışma durumunun başvurularına herhangi bir etkisi olmayacaktır. Ayrıca menstrüel adalet alanında başarılı olmuş, somut şekilde hayata geçirilmiş bir fikrin olmasına gerek yok, yalnızca elçi adaylarının kendilerini anlatırken ifade ettikleri ilgi ve motivasyon, ve coğrafi temsil etkili olacaktır.  Farklı kimliklerin temsili ve kapsayıcı katılım ve çeşitlilik ilkeleri doğrultusunda, azınlık, engelli, LGBTİ+ veya göçmen gençlerin başvurularını cesaretlendiriyoruz.

Yerel menstrüel adalet elçileri programı ücretli bir program mı? 

Hayır, yerel menstrüel adalet elçilerinin bir yıl boyunca alacakları mentörlük, eğitim gibi destekler ücretsizdir. Ayrıca programın lansmanının gerçekleşeceği 28 Mayıs Dünya Menstrüel Hijyen Günü kutlaması etkinliğinde İstanbul’a ulaşım, konaklama gibi masraflar Konuşmamız Gerek Derneği tarafından karşılanacaktır. 

Yerel menstrüel adalet elçileri programı nerede gerçekleşecek?

Yerel menstrüel adalet elçileri, Türkiye’nin 7 bölgesinden de temsiliyetin olacağı programa 1 yıl boyunca yaşadıkları şehirlerden, online olarak katılabilirler. Program lansmanının gerçekleşeceği 28 Mayıs Dünya Menstrüel Hijyen Günü kutlaması etkinliği ise İstanbul’da, yüz yüze gerçekleşecek. 

Yerel menstrüel adalet elçilerinden beklentiler nelerdir?

Yerel menstrüel adalet elçilerinden beklentilerimiz;

  • Programa dahil olduktan sonra bir yıl boyunca Konuşmamız Gerek Gençlik Danışma Kurulu'nda aktif rol almaları ve yaşadıkları şehir ve bölge odağında menstrüel adalet ihtiyaçlarını, bölgede üretmek istedikleri çözümleri Konuşmamız Gerek ekibi ile paylaşarak bu konuda eylem almaları;

  • Danışma kurulu faaliyetleri, eğitim ve mentörlük desteği gibi amaçlarla gerçekleştirilen toplantı ve etkinliklere bir yıl boyunca ayda yaklaşık olarak 15 saatlerini ayırmaları;

  • Programın lansmanının gerçekleşeceği ve elçilerin bütün masrafları karşılanarak İstanbul’da ağırlanacağı 28 Mayıs Dünya Menstrüel Hijyen Günü etkinliği için 27-29 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’a seyahat etmek ve etkinliğe katılım sağlamak. 

Programa ilişkin sorularım var. Nereye ulaşabilirim?

Bize her zaman info@konusmamizgerek.org email adresinden ulaşabilirsin. Konu başlığına Yerel Menstrüel Adalet Elçileri hakkında olduğunuz yazarak sorularını sorabilirsin.